SAS Diski Nedir

SAS nedir? Neden SAS Disk veya SSD Tercih Edilmeli?

 

SAS (Serial Attached SCSI ) diskler SCSI ( Small Computer System Interface )  disklerin performans, güvenilirlikleri üzerine,  seri çalışma mantığının geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Geçmişte serverlarda kullanılan SCSI disklerin komut seti üzerine ek komut seti geliştirilmiş ve eklenmiştir. SCSI 15 device desteklerken SAS seri bağlantı teknolojisi ile bu sınır 16384 e çıkmıştır. SAS teknolojisinin uzun vadede amacı SCSI nin yerini almasıdır ve bunuda başarmıştır . Performans elde edilmek istenen serverlarda artık sadece SAS disk veya SSD ler kullanılmaktadır. Giriş seviyesi serverlarda maliyetin düşük olmasından dolayı SATA tercih edilmektedir. SAS depolama ürünlerin diğer bir avantajıda tek kablodan chip select teknolojisi ile aynı anda birden fazla SAS depolamaya, data yazılabilir veya okunabilir olmasıdır . Tek HBA SAS portu ve kablo üzerinden 4 diske aynı anda paralel ulaşabilir. Bunun sonucunda SAS 12G ile teorik olarak 1200 MB/s değerlerine ulaşabilir. Yeni SAS 12G SSD ler ile hem yüksek kapasitelere ( 480GB, 960GB, 1.92TB, 3.84TB ) , hem de yüksek I/O değerlerine ulaşılabilmektedir.

SAS 12G teknolojisi artık yeni serverlardaki HBA veya RAID kartlarda varlığını gösteriyor. Bunun sonucunda disk üreticileri ve SSD üreticileride SAS 12G ye yönelik ürünler ile pazarı desteklemektedirler. Özellikle SQL gibi ufak veriye ulaşılması gereken uygulamalarda SAS tenolojisi, SATA ya göre çok yüksek I/O değerleri sağlar. SAS depolama ürünleri ile tek bir kayıda ulaşılması gerektiğinde yüksek I/O değerlerinden dolayı veriye kolay ulaşılır.

SAS teknolojisini SATA teknolojisi ile karşılaştırmak çok anlamlı değildir.  SATA III diskler teorik olarak 600 MB/s data okur, yazarken, SAS disklerin ana farkı SATA diskler tek kanal ve kablo kullanırken, SAS diskler 2-4 kanaldan okuma ve yazma yapabilirler, birincil avantajlarıda bu şekilde çalışmalarıdır. Bunun sonucunda SAS ın  I/O değerlerinin yüksek olmasından dolayı, yüksek performans elde edilmesini sağlar.

SAS portlu serverlar genelde SATA da desteklemektedir. Bağlantı noktası farklarını yukarıdaki görselde görebilirsiniz. SAS 6G veya SAS 12G destekleyen serverlara SATA depolama üniteleri takmak, server performasının düşmesine neden olur. SATA diskler serverlarda depolama ve yedekleme amaçlı kullanılmalıdır.

Server depolama ünitesi seçerken okuma yazma değerlerinden önce I/O değerlerine bakmalısınız, eğer SQL uygulamalarınız varsa, 1 kayıda ulaşılırken gecikme değerleri sizin için çok etken olacaktır. Özellikle SSD sürücülerde bu değerler çok düşük değerlere düşmüştür.